Alkoholens Verkningar

Det karakteristiska ljudet när någon knäpper en öl känner vi alla igen. För vissa är det en stunds avkoppling. Kanske någon slags belöning för en veckas slit. För många andra är det början på ett helvete. En pappa som snart inte kommer att vara sig själv. En pappa man känner sig rädd för. En pappa som kanske kommer att slå. Han har aldrig gjort det men det känns som om han skulle kunna det. Det läskigaste är att pappa inte känns som pappa längre. Och det räcker med en öl. Ölen går in och tar över det utrymme som en gång var pappa.

Känner du igen dig? Kanske är det din man jag pratar om. En man du inte längre känner igen men du kan inte riktigt beskriva vad det är du upplever. Du vet att det händer varje gång han dricker. Du kanske uttalat orden. Måste du dricka? Måste du tjata, kanske du fått till svar. Försvaren kommer upp, den gömda men ack så kännbara aggressiviteten som säger back off.

Problemet är att vi försvarar vårt alkoholdrickande. Jag har inga problem med alkohol skulle de flesta säga. Men de flesta av oss skulle inte kunna låta bli att dricka under en längre tid. Vi säger med vår enfald och med ett huvudet-i-sanden anda att det är en social grej. Men vad är det som är socialt med att ett barn, en man eller kvinna kommer att vara rädd för sin mamma, pappa eller annan närstående som dricker?

Alltför många lider i det tysta av den här mentaliteten vi har och vi behöver en röst som säger hur det ligger till. Annars kommer det tysta destruktiva att fortgå. Därför att det händer ofta bakom lyckta dörrar. I hemmets så kallade trygga famn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s